Inrichting van de nieuwe stedelijke academie voor muziek, woord en dans in Veurne kan beginnen
In de nieuwe woonbuurt "Suikerpark" in het centrum van Veurne zullen de 700 leerlingen van de stedelijke academie StAPwest binnenkort les kunnen volgen in een gloednieuw gebouw. De academie bevindt zich in een nieuw gebouw palend aan één van de twee suikertorens - het paradepaardje van de site - en zal zorgen voor het bruisende leven in en rondom de woontorens. Om de start van de inrichtingswerken te vieren organiseert stad Veurne een openwerfdag om de casco ruimte van de nieuwe academie een laatste keer te bezichten. Vanaf 13 maart gaat Alheembouw van start om deze forse investering van stad Veurne te realiseren. Met dit project zet Alheembouw andermaal zijn multidisciplinair karakter in de verf.
De opdracht "ontwerp en inrichting van de casco ruimte in de Suikertoren voor StAPwest Veurne" werd via een Design & Build wedstrijd gegund aan de "Suikerbeat Maatschap" waar Alheembouw deel van uitmaakt. Het winnende team bestaande uit architecten "A2D en architectenatelier Vyvey & partners", studiebureau stabiliteit "Establis", studiebureau technieken "Ingenium" en studiebureau akoestiek "EVA-International" wist de opdrachtgever te overtuigen met een dynamisch en integraal ontwerp waar akoestisch comfort de leidraad is geworden voor het vormgeven van de verschillende ruimtes. Het is niet de bedoeling dat de mensen in de buurt vanuit hun living de repetities en optredens kunnen horen. Om aan de akoestische eisen te voldoen wordt er gewerkt met schuine wanden en gebouwd volgens het box-in-a-box principe. Schrik voor geluidsoverlast hoeven te buren dus niet te hebben. Ook het gebruikscomfort, het flexibel en meervoudig ruimtegebruik én de speelse look & feel die over de hele lijn van het ontwerp wordt doorgetrokken trokken de aandacht van de jury.
De uitnodigende inkomhal met atrium - voorzien van een akoestisch absorberend en diffuserend plafond - wordt dé ontmoetingsplaats en versterkt de beleving tussen de verschillende ruimtes en activiteiten in het gebouw. De ontwerpers zijn erin geslaagd om het Suikerplein als het ware te laten overlopen in de academie. Nog op het gelijkvloers komt er een dans- en balletzaal en wordt het vooropgestelde pronkstuk, de theater/concertzaal voor 120 personen, een echte eyecatcher. Om een optimale akoestische performantie te verkrijgen werd de zaal ontworpen als een schelpvorm en opgevat als een box in een box systeem. Een ontdubbelde plafondconstructie met schuine panelen en integratie van trussen voor techniek en licht in de voorziene holtes dragen niet alleen bij tot het akoestisch comfort maar geven ook een bijzonder aangename ruimtebeleving. Verspreid over het gelijkvloers en twee verdiepingen worden er nog zo'n twintig leslokalen voorzien.